Het Van MaerlantLyceum

Steeds vaker krijgen we bij GISB verzoeken uit het onderwijs. Zowel in het voortgezet onderwijs als op het mbo, hbo en in het wo bestaat de wens diverse ruimtes op AV gebied multifunctioneel in te richten. Dit doen we graag: we hebben een brede kennis van AV, licht- en geluidstechniek en beschouwen opdrachten waarin dit alles samenkomt als één van onze specialiteiten. Bij het Van Maerlantlyceum, een middelbare school in Eindhoven, waren we al in een vroeg stadium van het traject betrokken. Zo hebben we dat het liefst, want hoe eerder wij aan tafel zitten, hoe beter het eindresultaat én hoe lager de kosten. Dat klinkt misschien gek, omdat vaak pas aan alle audiovisuele middelen wordt gedacht als de bouwtekeningen al af zijn. Maar voor sommige van de oplossingen die wij bieden, worden specifieke eisen gesteld aan zaken die bij de bouw al meegenomen moeten worden. Denk aan draagkracht van overspanningen en bijvoorbeeld lichtinval, maar ook meer voor de hand liggende zaken als stroompunten en het wegwerken van bekabeling. Op het moment dat hierover niet in een vroeg stadium wordt nagedacht, kan dat gevolgen hebben voor het werk van een aannemer (meerwerk) en gaat dat ten koste van de planning en het financiële plaatje.

Bekijk hier de video over theatertechniek bij het van Maerlantlyceum of scroll verder naar beneden om alles te lezen over deze case.

Het Van Maerlantlyceum: een professioneel theater voor diverse gebruikers

Het Van Maerlantlyceum wilde de aula kunnen gebruiken als professioneel theater, waarbij van belang was dat verschillende gebruikers met het gemaakte uit de voeten zouden kunnen. Aan de ene kant zijn er de professionele technici die alles zelf willen kunnen regelen, aan de andere kant zijn er de leerlingen die op een eenvoudige manier net zo goed gebruik moeten kunnen maken van de ruimte. Tegelijkertijd was er de wens de ruimte te kunnen aanpassen door middel van decors, extra verlichting en theaterdoeken.

Advies, ontwerp en realisatie
Bij deze opdrachtgever sloten we al vroeg aan en na alle wensen in kaart gebracht te hebben, maakten we een definitief ontwerp. Om te zorgen dat deze plannen zo goed en efficiënt mogelijk verwezenlijkt konden worden zorgden we, er vóór we zelf begonnen, voor dat de aannemer precies wist hoe de plannen in elkaar zaten en waar welke onderdelen geplaatst moesten worden, zodat hier met de bouw rekening mee gehouden werd. Ook de e-installateur (de verantwoordelijke voor de aanleg van alles wat met elektra te maken heeft) wist wat moest worden aangelegd en welke vermogens daarbij nodig waren. De interieurbouwer en IT’ers waren op de hoogte van onze wensen. Daarna konden wij aan de slag!

De zaal is opgedeeld in twee soorten gebruik:
1. Dagelijks gebruik. Denk aan een presentatie met een laptop en microfoon in een ruimte die basic uitgelicht is. Deze gebruikers willen alles het liefst met één druk op de knop kunnen regelen.
2. Projectmatig gebruik. Denk aan het geven van theatervoorstellingen, een open podium en grotere presentaties. Leerlingen en technici met kennis van zaken, kunnen voor deze evenementen alle techniek bedienen met een lichtcomputer en geluidstafel.

Om deze beide vormen van gebruik mogelijk te maken, hebben we in de aula het volgende gerealiseerd:
• Trussgrid voor het ophangen van decors, gordijnen en extra verlichting
• Geluidsinstallatie met dekking op de tribune
• Theaterverlichting
• Projector en projectiescherm
• Infrastructuur voor beeld/licht en video
• Vier draadloze microfoons
• Koppeling DMX naar zaalverlichting

Door iedereen te bedienen
Hoe is dit alles voor zowel de dagelijkse, niet-technische gebruiker alsook de geavanceerde gebruiker te hanteren? Met één druk op de knop van de tablet, start voor de dagelijkse gebruiker alle techniek: het projectiescherm zakt en de beamer gaat aan mét de juiste beeldinstellingen. De podiumverlichting gaat aan op de vooraf ingestelde setting, het zaallicht gaat naar een mooie dimstand en het geluid wordt ingeschakeld op het juiste volume. Het enige dat de gebruiker nog moet doen, is de microfoon uit de lader nemen en de laptop op de computer aansluiten. Wel zo prettig: indien gewenst, kan de gebruiker nog een aantal instellingen aanpassen, zoals de kleur van het licht op het podium, de intensiteit van het zaallicht en het volume van de microfoon.

 

Geavanceerde gebruikers daarentegen willen vaak zelf de audiobronnen vanaf een mengpaneel in de zaal kunnen mixen. Daarom is het in deze zaal ook mogelijk het geluid van onze microfoons, het audiosignaal van de beamer én alle geluidsbronnen die technici mogelijk zelf nog meenemen, binnen te laten komen op het mengpaneel. Ook kan een lichttechnicus het theaterlicht instellen en daarbij gebruik maken van een uitgebreide lichttafel. Dat kan in de zaal via DMX, Artnet of Streaming ACN. Ook het zaallicht is vanaf deze lichttafel aan te sturen. We hebben er daarnaast voor gezorgd dat laptops op verschillende plaatsen in de zaal aan te sluiten zijn: mocht een technicus bij een presentatie zelf de laptop willen bedienen, dan kan dat bijvoorbeeld ook vanaf de regieplaats. En zijn er bij uitgebreide evenementen decorstukken, theaterdoeken of extra lampen nodig, dan kunnen technici de trussen middels veilige elektrische takels eenvoudig laten zaken. Alles kan zo gemakkelijk en veilig vanaf de voer bevestigd worden.

Aan het einde van de avond, wanneer de beheerder de zaal afsluit, gaan alle instellingen automatisch weer terug naar de eenvoudige beginstand. Zo kan de niet-technische gebruiker de volgende ochtend weer net zo makkelijk aan de slag.

En na oplevering?
Bij het Van Maerlantlyceum leveren we blijvend support. Is er hulp nodig, dan zijn ze daarin voorzien.